Homepage » Tuin365 » Natuur » Onkruid Top 50

Onkruid Top 50

Onkruid zijn ongewenste (kruidachtige) planten in de tuin. Echter wat voor de één ongewenst is, is voor een ander wel gewenst. 

In deze Onkruid Top 50 hebben we een overzicht van planten die de gemiddelde tuinder niet in de tuin wilt hebben. De tuinder wilt deze plant graag bestreden en verwijderd hebben. We beginnen bij nummer 50 van het minst ongewenste onkruid tot nummer 1, de meest gehate plant van de tuin.

Vanaf 5 januari 2019 volgt de lijst, de Onkruid Top 50. Elke weekend ververst!

Latijnse naam: Senecio vulgaris

Bestrijding: Een hardnekkige plant. Moeilijk te bestrijden, omdat de plant het hele jaar bloeit. Veel wieden. Pas op met de pluizenbolletjes. Bij een dicht gazon zal de plant zich daar moeilijk vestigen.

Eetbaar: Nee, de plant is giftig, met name voor paarden. Alle kruiskruiden bevatten alkaloïden.

Latijnse naam: Potentilla anserina

Bestrijding: Dit plantje overwoekert gras en daardoor ongewenst in het gazon. Door het gras veel te maaien kan je de plant uitputten. Andere methode is om de plant met wortel en al te verwijderen. Maar als de wortel breekt en er blijft een knoop achter kan hieruit weer een nieuwe plant groeien. Zilverschoon is een wortelonkruid.

Eetbaar: De plant is giftig voor paarden. De wortel van de plant kan gegeten worden, gekookt, gebakken of rauw. van fijngeknipt blad kan thee worden getrokken.

Latijnse naam: Prunella vulgaris

Bestrijding: Verwijder in het najaar alle planten handmatig. In de winter is de plant soms niet meer goed zichtbaar in het gazon.

Andere methode is afmaaien en voorkom dat de plant gaat bloeien. Dat vind ik zelf erg jammer, want het is een leuk mooi plantje en goed voor de bijen.

Eetbaar: ja, de jonge bladeren en stengeltoppen zijn eetbaar. Deze kunnen voor de bloei gebruikt worden in een soep of rauw in een salade. Het smaakt wel iets bitter. 

  • Latijnse naam: Anemone ranunculoides
  • Bestrijding: De gele anemoon verspreidt zich door de ondergrondse wortelstokken. De bosplant heeft in het vroege voorjaar prachtige gele bloemen, het is eigenlijk zonde om deze te verwijderen uit de tuin. Wil je het toch doen, verwijder dan de ondergrondse wortelstokken met een riek.
  • Eetbaar: Nee, het melksap van de plant is licht giftig.
  • Latijnse naam: Allium ursinum
  • Bestrijding: De plant is zeldzaam, maar kan ontzettend woekeren. tijdens de bloei kan je de verse planten en/of  bloemen verwijderen. Wanneer de plant is uitgebloeid, alle knolletjes uitgraven. Monnikenwerk.
  • Eetbaar: De bladeren zijn eetbaar en toepasbaar in salades in soepen en salades. De plant ruikt naar bieslook, ui of knoflook. Pas op met plukken. De plant is zeldzaam. Lelietje-van-Dalen lijkt op daslook, maar is giftig.
  • Latijnse naam: Viola arvensis
  • Bestrijding: Moeilijk door de doosvruchten. Voor rijping van de zaden kan je de plant het beste wieden of weg schoffelen. Wij bestrijden onkruid op Oostvliet op natuurvriendelijke wijze. Natuurlijk Oostvliet!
  • Eetbaar: ja, bijvoorbeeld door een salade.