Homepage » Tuin365 » Natuur » Onkruid Top 50

Onkruid Top 50

Onkruid zijn ongewenste (kruidachtige) planten in de tuin. Echter wat voor de één ongewenst is, is voor een ander wel gewenst. 

In deze Onkruid Top 50 hebben we een overzicht van planten die de gemiddelde tuinder niet in de tuin wilt hebben. De tuinder wilt deze plant graag bestreden en verwijderd hebben. We beginnen bij nummer 50 van het minst ongewenste onkruid tot nummer 1, de meest gehate plant van de tuin.

De lijst van 2019, de Onkruid Top 50. Elke weekend ververst!

Latijnse naam: Polygonum aviculare

Bestrijding: De plant heeft een dunne penwortel en is een lage tredplant, dat betekent dat dit een taaie plant is die belopen kan worden zonder dat er schade optreedt. Doordat de grond dan ook vrij hard is is de plant moeilijk te verwijderen. Maak de grond los en verwijder de hele plant met de penwortel. Zorg vervolgens ervoor dat de grond minder verhard door o.a. verticuteren.

Eetbaar: Gewoon varkensgras is een eenjarig kruid. De steeltjes, zaadjes en de blaadjes van deze plant kun je als groenten, zowel rauw als gekookt, eten. Het is eveneens mogelijk om ervan thee te bereiden. Vogels zijn dol op het zaad.

Latijnse naam: Persicaria maculosa

Bestrijding: De plant kom je veel tegen op braakliggende akkers. Perzikkruid is familie van de woekerende Duizendknoop. Doordat het onkruid zich gemakkelijk verspreid moet je zo snel mogelijk de gehele plant verwijderen door wieden. Dus voordat de plant zaad vormt. Toch wel zonde van de mooie bloem.

Eetbaar: Ja, van perzikkruid kun je thee maken. Kook de fijngesneden plant zonder wortels klein. Kook het niet te lang. Laat het water met de plant erin nog twee uurtjes afkoelen. Zeef het vervolgens.  De thee is lichtrood van kleur. Thee van perzikkruid is niet bijzonder smakelijk. Je kunt er wat selderie bij doen om het lekkerder te maken; het smaakt dan naar groentesoep. De bladeren zijn geschikt voor een groentemix. 

Latijnse naam: Galinsoga parviflora

Bestrijding: De eenjarige plant kiemt pas in mei en ontwikkelt een tamelijk uitgebreid wortelstelsel dat niet al te diep in de bodem doordringt. Bij wieden alle wortels meenemen. Niet op de composthoop gooien, omdat de bloemen zaad vormen.

Eetbaar: De bloemen en bloemknoppen worden over het algemeen niet gegeten. Het blad past rauw in salades en er is een uitstekende pesto van te maken. Of bereid het als spinazie; de jonge toppen kunnen geheel mee, van het onderste deel van de plant alleen de bladeren. Of kook het als kruid mee in allerlei soepen. Het wordt ook gebruikt in groentesappen.

Latijnse naam: Chenopodium alba

Bestrijding: Melganzenvoet is een wijdverspreide eenjarige plant en heeft een opvallende tros van schijnaren, die de gehele zomer bloeien. De plant is lastig te bestrijden en omdat wij natuurlijk tuinieren zal je de plant (niet chemisch) moeten verwijderen door wieden en voor de bloei.

Eetbaar: Ja, en smaakt naar spinazie. Maar door de hoge concentratie oxaalzuur moet je dat met mate doen. 

Latijnse naam: Matricaria discoidea

Bestrijding: Schijfkamille bloeit de gehele zomer. Bestrijdt de plant voordat deze gaat pluizen, anders zit de hele tuin onder nieuwe onkruidjes. De plant trek je gemakkelijk uit de grond, maar dat is in het gazon wel lastiger. 

Eetbaar: De bittere jonge bladeren zijn eetbaar. Ook van deze soort kan je thee trekken. 

Latijnse naam: Symphytum officinale

Bestrijding: De smeerwortel heeft een grote zwarte penwortel. Met een riek maak je de grond eromheen los en verwijder je de plant met wortel en al. Ook kan je een wortelsteker of wiedvork, die je ook voor o.a. paardenbloemen gebruikt, gebruiken.

Eetbaar: Bijen zijn er dol op. Blad als wortels zijn eetbaar in soep, salade of smoothie. Maar pas op, het kan de bloeddruk verhogen. De bladeren smaken wat bitter en zijn ruw harig, echter de jonge scheuten zijn fris van smaak.

Latijnse naam: Ranunculus ficaria

Bestrijding: De gewone speenkruid zie je aan het eind van de winter overal in parken, tuinen en bossen. De plant verspreidt zich via bolletjes in de grond. Om het onkruid te bestrijden steek je de plant met wat grond uit en schud het uit. Gooi de plant en bolletjes weg. Zeef de grond en pak alle bolletjes weg. Goed uit te voeren bij droog weer.

Eetbaar: Ja en nee. Voor vee is de plant giftig, zoals de boterbloem. De bladeren zijn vòòr de bloei eetbaar.Tijdens de bloei produceert de plant giftige stoffen. De smaak van het jonge blad is zacht en licht zuur. Tijdens de bloei wordt de plant bitter en giftig.

Latijnse naam: Cardamine hirsuta

Bestrijding: De kleine veldkers bloeit vroeg in het voorjaar. Verwijder de plant voordat deze zaad vormt. Want het vermeerdert zich gemakkelijk. Verwijderen gaat relatief eenvoudig. 

Eetbaar: Ja, het is een van de vroegst eetbare kruiden en kan al vroeg in het jaar geplukt worden. De gehele plant kan gegeten worden en heeft een prettig zoete, mild peperige smaak. Hij kan verwerkt worden in salades

Latijnse naam: Conyza canadensis

Bestrijding: Voorkom dat de plant vruchtpluis kan ontwikkelen. Elke plant heeft duizenden zaadjes na de bloei in de zomer. Dus verwijder de plant op tijd door wieden of schoffelen. Ik geef altijd de voorkeur aan wieden met de hand, omdat je zo de gehele plant verwijdert.

Eetbaar: Ja, het kan worden gebruikt in kruidenmengsels of kruidenboter. De smaak is licht bitter. De oogst is in het voorjaar.

Latijnse naam: Senecio vulgaris

Bestrijding: Een hardnekkige plant. Moeilijk te bestrijden, omdat de plant het hele jaar bloeit. Veel wieden. Pas op met de pluizenbolletjes. Bij een dicht gazon zal de plant zich daar moeilijk vestigen.

Eetbaar: Nee, de plant is giftig, met name voor paarden. Alle kruiskruiden bevatten alkaloïden.

Latijnse naam: Potentilla anserina

Bestrijding: Dit plantje overwoekert gras en daardoor ongewenst in het gazon. Door het gras veel te maaien kan je de plant uitputten. Andere methode is om de plant met wortel en al te verwijderen. Maar als de wortel breekt en er blijft een knoop achter kan hieruit weer een nieuwe plant groeien. Zilverschoon is een wortelonkruid.

Eetbaar: De plant is giftig voor paarden. De wortel van de plant kan gegeten worden, gekookt, gebakken of rauw. van fijngeknipt blad kan thee worden getrokken.

Latijnse naam: Prunella vulgaris

Bestrijding: Verwijder in het najaar alle planten handmatig. In de winter is de plant soms niet meer goed zichtbaar in het gazon.

Andere methode is afmaaien en voorkom dat de plant gaat bloeien. Dat vind ik zelf erg jammer, want het is een leuk mooi plantje en goed voor de bijen.

Eetbaar: ja, de jonge bladeren en stengeltoppen zijn eetbaar. Deze kunnen voor de bloei gebruikt worden in een soep of rauw in een salade. Het smaakt wel iets bitter. 

  • Latijnse naam: Anemone ranunculoides
  • Bestrijding: De gele anemoon verspreidt zich door de ondergrondse wortelstokken. De bosplant heeft in het vroege voorjaar prachtige gele bloemen, het is eigenlijk zonde om deze te verwijderen uit de tuin. Wil je het toch doen, verwijder dan de ondergrondse wortelstokken met een riek.
  • Eetbaar: Nee, het melksap van de plant is licht giftig.
  • Latijnse naam: Allium ursinum
  • Bestrijding: De plant is zeldzaam, maar kan ontzettend woekeren. tijdens de bloei kan je de verse planten en/of  bloemen verwijderen. Wanneer de plant is uitgebloeid, alle knolletjes uitgraven. Monnikenwerk.
  • Eetbaar: De bladeren zijn eetbaar en toepasbaar in salades in soepen en salades. De plant ruikt naar bieslook, ui of knoflook. Pas op met plukken. De plant is zeldzaam. Lelietje-van-Dalen lijkt op daslook, maar is giftig.
  • Latijnse naam: Viola arvensis
  • Bestrijding: Moeilijk door de doosvruchten. Voor rijping van de zaden kan je de plant het beste wieden of weg schoffelen. Wij bestrijden onkruid op Oostvliet op natuurvriendelijke wijze. Natuurlijk Oostvliet!
  • Eetbaar: ja, bijvoorbeeld door een salade.