Homepage » Tuin365 » Winter » Winterbloeiers

Winterjasmijn

Jasminum nudiflorum
De winterjasmijn  is een heester die tot 2 meter hoog kan worden. Deze sterke gevelbedekker stelt weinig eisen aan de standplaats, maar zet hem bij voorkeur tegen een zuidmuur.  Regelmatig opbinden en hij verrast je de hele winter met goudgele bloemen, die mooi afsteken tegen de kale, lichtgroene takken. Tip: snij takken die nog in de knop zitten af en zet ze in een vaas op water. Ze komen binnen tot bloei en blijven vrij lang goed.


Sneeuwbal

Viburnum bodnantense
De Sneeuwbal is een winterbloeiende heester. Deze bladverliezende plant krijgt in de winter opvallende trosjes roze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Het is een gemakkelijke struik die in elke goed bemeste tuingrond groeit en zowel in de zon als in de halfschaduw kan staan.

Kerstroos

Helleborus niger
De kerstroos bloeit rond Kerstmis met witte bloemen. Net zoals de andere Helleborussoorten is het een gemakkelijke vaste plant die graag in de halfschaduw staat. Een bijzonder familielid is de Helleborus foetidus, in de spreektaal bekend als stinkend nieskruid. Hij bloeit vanaf december met sierlijke groene bloemen.

Sierkers

Prunus subhirtella
Ook in de uitgebreide prunusfamilie is er een soort die 's winters bloeit: de Prunus subhirtella 'Autumnalis'. Deze sierkers draagt in zachte winters, van november tot de lente, kleine roze bloemetjes. Je hebt ze als heester, als in boomvorm. In het laatste geval kan hij uitgroeien tot een boom van wel 6 meter hoog. De sierkers houdt van een plaats in de volle zon.