Homepage » Informatie » Plattegrond

Plattegrond

Tuinvereniging Oostvliet is een complex van 125 moes- en siertuinen in de Oostvlietpolder. Het is een groene oase gelegen aan de Leidse Vliet.

Naast de 125 moestuinen en siertuinen zijn er bijzondere plekken op het tuincomplex. Naast het parkeerterrein, aan het einde van de dijk naast de toegangsweg, staat de oude Oostvlietmolen uit het midden van de 18e eeuw. 

Op het Cambierplein staat het Clubgebouw met de bestuurskamer, winkel en kantine.

Halverwege de Rozenlaan is de ecologische zone. Hier bevinden zich 't Uilennest, Het Zwanennest, De Paddenpoel en De Schuiltuin. De Schuiltuin is een tuin met bijzondere wilde planten van de Rode Lijst.

Aan het Dahliapad herbergt 't Slingerhofje met een gezellig pleintje. 

Aan de zuidzijde van onze tuinvereniging is het Fruitbos met mooie waterpartijen en doorkijkjes. Dit bos is bereikbaar via een ophaalbrug dat het Bospad verbindt met het nieuwe natuurgebied.


Plattegrond Tuinvereniging Oostvliet
PDF – 569.2 KB 381 downloads

De Dijk

Op de dijk aan de rand van het parkeerterrein staat de stomp van de oude Oostvlietmolen. Dat de stomp vroeger als poldermolen functioneerde, is af te lezen aan de ligging midden in de Oostvlietpolder. De Vlietmolen regelde het waterpeil in deze tussen de Vliet en Meerburgerwatering gelegen polder, die omstreeks 1600 werd drooggelegd. Poldermolens verzetten water van een lager naar een hoger niveau. Ze komen in Nederland sinds het begin van de 15ᵉ eeuw voor om de Nederlandse waterhuishouding te beheersen. Het belang van deze molens veranderde in de 19ᵉ en 20ᵉ eeuw, toen motorisch gedreven gemalen hun taak overnamen. In 1914 werd de Oostvlietmolen omgebouwd tot een pompgemaal met elektromotor. Het bemaalde ook de westwaarts gelegen Hofpolder, waarvan de molen in 1912 was afgebrand. Omdat de wieken nu overbodig waren, werd de molen onthoofd en afgetopt en bleef enkel de stomp over. Uiteindelijk verviel de functie als gemaal, in de jaren 60.

Bron:  Molendatabase.

Het plein

Op het plein is gevestigd het clubhuis van de tuinvereniging. Het clubgebouw bestaat uit de bestuurskamer, het werkhok voor de werkbeurten, de winkel en de kantine. Het evenementenplein en 's zomers ook het terras van het clubhuis is het Cambierplein. In de zomer wordt op dit plein ook het jaarlijkse Tuinfeest georganiseerd. 

't Uilennest

't Uilennest is een groenzone gelegen aan tuin 28. Het huisje maakte een aantal jaar geleden onderdeel van 't Uilennest. Hier woonde een uil in de bomen, vandaar de naam. Het tuinhuisje, was vroeger het werk-paviljoen. Vanaf deze plek werden de werkbeurten georganiseerd en dronk men met de ploegleider koffie of thee. Het werkhuisje is nu verkocht aan een tuinlid, die daar ook een volkstuin heeft. Het gedeelte onder de elzen is nog steeds een openbare tuin.

Het Zwanennest

Op de plek van het Zwanennest broedde onze eigen tuinzwaan op haar eigen gebouwde nest. Dit gebied  is onderdeel van onze ecologische zone. 

De Paddenpoel

De paddenpoel wordt beheerd door een gepassioneerd tuinlid. Vroeger werd hier een gat gegraven voor compost. Later zijn andere compostgaten gedicht, echter deze kuil werd omgetoverd tot een paddenpoel. Ook is op deze locatie een insectenhotel.

De Schuiltuin

In deze tuin wordt met een donatie van Fonds 1818 in 2019 een speciale tuin gerealiseerd met wilde planten uit de  Nederlandse Rode Lijst. Leden gaan deze tuin beheren. Meer hierover lees je op de pagina De schuiltuin in het hoofdstuk Natuurlijk Tuinieren.

't Slingerhofje

Aan het Dahliapad herbergt 't Slingerhofje met een gezellig pleintje. 't Slingerhofje is het rustpunt voor de tuinders en een verzamelplek voor de werkbeurten.

Bospad

Het nieuwe Bospad is een mooie verbinding tussen Margrietpad, Fuchsiapad en de Rozenlaan. Het wandelpad met twee houten bruggetjes is geschikt voor een prachtige rondwandeling langs het Fruitbos. Het groen wordt beheerd door vrijwilligers.

Het Fruitbos

Het Fruitbos is het nieuwe natuurgebied op de plaats waar vroeger tuinen van onze vereniging waren. Het park is bereikbaar via een fraaie ophaalbrug aan het Bospad. Het bos dat door ons vernoemd is naar onze vereniging maakt onderdeel uit van 't Vogelhoff. In de lente is het gebied, dat door het Zuid-Hollands Landschap wordt beheerd, gesloten voor bezoekers, zodat vogels ongestoord kunnen broeden. In de rest van het jaar kunnen wandelaars struinen door het ruige gebied. In het bos zijn mooi aangelegde kreken en schitterende oevers. Informatie: 't Vogelhoff